Η
ανατολική ιατρική, θεωρεί ότι το σώμα, λειτουργεί με βάση την ενέργεια, το τσι ή διαφορετικά κι. Το τσι διατηρεί το σώμα μας σε λειτουργία και κίνηση και η ποιότητά του, εξαρτάται από την ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στη συναισθηματική, τη σωματική και την πνευματική πλευρά του κάθε ανθρώπου.
Επομένως, όταν υπάρχει απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις πλευρές, είμαστε υγιείς, ενώ οποιαδήποτε διαταραχή σε κάποια από τις πλευρές αυτές, εκδηλώνεται πάνω στο άτομο ως αρρώστια.
Το
σιάτσου, είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος, η οποία έχει τις ρίζες της στο βελονισμό. Είναι ένα σύστημα αγωγής με το οποίο επηρεάζει ο θεραπευτής το τσι, πιέζοντας με τα δάχτυλα και τους αντίχειρες, σημεία που βρίσκονται κατά μήκος των καναλιών του τσι, τους λεγόμενους μεσημβρινούς. Αυτά τα σημεία πίεσης είναι περιοχές, στις οποίες τα κανάλια του τσι, πλησιάζουν στην επιφάνεια του σώματος και άρα με τις πιέσεις είναι δυνατό να επηρεάσουμε τη ροή του τσι.
Το κάθε ενεργειακό κανάλι, συνδέεται με ένα όργανο του σώματος. Τα κανάλια αυτά είναι τα εξής: το κανάλι του προστάτη της καρδιάς, της καρδιάς, των πνευμόνων, του παχέως εντέρου, του τριπλού θερμαντή, του λεπτού εντέρου, της σπλήνας, των νεφρών, του συκωτιού, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου, της χοληδόχου κύστης. Η υγεία των αντίστοιχων οργάνων εξαρτάται από την ομαλή ροή του τσι, σε κάθε ομώνυμο κανάλι.
Με το σιάτσου, είναι δυνατό να αποφευχθεί η εξέλιξη μιας νόσου, ή να μειωθεί η σοβαρότητά της, αν αυτή διαγνωστεί έγκαιρα και αρχίσει άμεσα η αγωγή με σιάτσου. Σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, απαραίτητη είναι η συνεννόηση με το θεράποντα γιατρό. Σε κάθε περίπτωση όμως, το σιάτσου αποτελεί μια θεραπεία πρόληψης, ενισχύοντας τον οργανισμό, μειώνοντας το άγχος και την ανησυχία και βελτιώνοντας την αιματική κυκλοφορία.
Το σιάτσου αντενδείκνυται σε ανοιχτές πληγές, φλεγμονές ή οιδήματα, καθώς και σε δερματολογικά προβλήματα και κιρσούς. ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους υπερτασικούς ασθενείς, καθώς και σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, χρειάζεται ιδιαίτερη αυτοσυγκέντρωση και από τον ασθενή, αλλά και από το θεραπευτή, τα ρούχα που φορούν και οι δύο θα πρέπει να είναι άνετα, ώστε να διευκολύνονται οι πιέσεις.
Κλείνοντας πρέπει να προσθέσουμε ότι το σιάτσου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στα μικρά παιδιά. Λόγω του ότι είναι δύσκολο να τα κρατήσουμε ακίνητα, φροντίζουμε να εφαρμόζουμε την αγωγή, όταν νυστάζουν.
Ηρακλής Καραβασιλειάδης
Holistic Therapist
Πηγές: hoslisticlife 2004-2010
Αξιολογήστε το Άρθρο