Αιτιοπαθογένεια
Ο διαβήτης είναι μια ανωμαλία στο μεταβολισμό του οργανισμού κατά την οποία παράγεται μικρή ποσότητα ινσουλίνης ή και καθόλου . Η έλλειψη ή ανεπαρκής αυτή ποσότητα ινσουλίνης έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων , των πρωτεϊνών και των λιπών .
Ο διαβητικός έχει υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα του, ακριβώς γιατί η ινσουλίνη δεν είναι αρκετή να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα .
Οι κληρονομικές ανωμαλίες , η δίαιτα ή παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση , τη μεταφορά και τη δράση της ινσουλίνης στα κύτταρα έχουν στενή σχέση με την εμφάνιση του διαβήτη . Ορισμένες καταστάσεις , όπως η παχυσαρκία και το στρες συντελούν στην εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη .
Διαιτητική αντιμετώπιση
Η εμφάνιση του διαβήτη είναι στενά συνδεδεμένη με την εμφάνιση της παχυσαρκίας .Περίπου το 80 % των διαβητικών είναι παχύσαρκοι .
Έτσι ,ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη καλό θα είναι ο διαβητικός να διατηρεί το σωματικό βάρος του κάτω του ιδανικού .Στους παχύσαρκους διαβητικούς χρειάζεται μια δίαιτα περιορισμένη σε θερμίδες .
Οι διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου είναι στενά συνδεδεμένες με την ίδια του την ζωή , γι’αυτό είναι δύσκολο να αλλάξουν .Επομένως , Σκοπός της δίαιτας είναι να αποφεύγονται οι απότομες μεταβολές του ζαχάρου στο αίμα χωρίς όμως , να αλλάξει ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες του .
Βασικές αρχές της δίαιτας ενός διαβητικού
-Το σωματικό βάρος ενός διαβητικού και η φυσική του δραστηριότητα είναι αυτά που καθορίζουν κυρίως τις ανάγκες ενός διαβητικού σε θερμίδες , πρωτεΐνες , λίπος και υδατάνθρακες .Η ηλικία , το ύψος και το φύλο πάντοτε θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη . Η δίαιτα είναι ποιοτικά η ίδια με εκείνη των υγιών ατόμων , αλλά όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να ζυγίζονται και να υπολογίζονται , Έτσι ώστε να μην προκαλέσουμε απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος .Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του .
-Προτιμώνται σύνθετοι υδατάνθρακες και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες . Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι μοιρασμένοι τουλάχιστον σε έξι τακτικά γεύματα , για να αποφεύγεται η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
-προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στην πρόσληψη του λίπους και χοληστερόλης γιατί οι διαβητικοί παρουσιάζουν διαταραχή στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα .
-Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη , όπως γλυκά , σοκολάτες , καραμέλες , μαρμελάδες , μέλι , ζαχαρωτά , κέικ , πάστες , γλυκούς χυμούς φρούτων , αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται .
Προσοχή χρειάζεται στα ειδικά τρόφιμα για διαβητικούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο , αφού μερικοί διαβητικοί πιστεύουν ότι μπορούν να τα χρησιμοποιούν ελεύθερα . Τα τρόφιμα αυτά , εάν χρησιμοποιηθούν , θα πρέπει να υπολογιστούν στην δίαιτα όλης της ημέρας , γιατί αποδίδουν και αυτά ενέργεια .
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες αρρώστιες του ανθρώπου .Θεωρείται η τρίτη σε σειρά αίτια θανάτων , μετά τα καρδιοαγγειακά προβλήματα και τον καρκίνο , σε πολλές χώρες .
Ιωάννα Χαλιμούρδα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αξιολογήστε το Άρθρο