
Οι χρωστικές είναι πρόσθετες ύλες οι οποίες προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου που έχει χαθεί κατά την επεξεργασία του. Παράδειγμα αποτελεί το λυκοπένιο (Ε160d). Ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Απαντάται στις τομάτες, στις οποίες προσδίδει το κόκκινο χρώμα. Από πρόσφατες έρευνες προκύπτει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Ο τριψήφιος αριθμός που προκύπτει από την κωδικοποίηση που έγινε για τον διαχωρισμό των προσθέτων και αφορά τις χρωστικές ουσίες κυμαίνεται από 100 – 199.
Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Αξιολογήστε το Άρθρο