
Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι φωτοσκιάσεις στα διάφορα σχήματα προσώπων. Ο μοναδικός τύπος προσώπου στον οποίο δεν εφαρμόζεται φωτοσκίαση είναι το οβάλ πρόσωπο γιατί είναι ο ιδανικός τύπος. Σε αυτήν την περίπτωση απλά τοποθετούμε σε όλο το πρόσωπο βάση μέικ απ στο φυσικό τόνο και στη συνέχεια την πούδρα. Σε περίπτωση διορθωτικών για δυσχρωμίες μέικ απ όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, τοποθετούνται πρώτα τα διορθωτικά και στη συνέχεια γίνονται οι φωτοσκιάσεις.
Στο
ωοειδές μακρύ ή
οβάλ μακρύ πρόσωπο, σκιάζεται η πάνω και η κάτω ζώνη. Στην πάνω ζώνη η σκίαση αρχίζει από τα πλάγια του μετώπου, πάνω από τους κροτάφους, ακολουθώντας το περίγραμμά του κάτω από τις ρίζες των μαλλιών. Καταλήγει στα πλάγια της απέναντι πλευράς του μετώπου. Στην κάτω ζώνη σκιάζεται το περίγραμμα του πηγουνιού, από την μέση και κάτω της μιας πλευράς της σιαγόνας μέχρι τη μέση της άλλης πλευράς. Στα πλάγια του προσώπου δημιουργούμε φωτεινότητα, χρωματίζοντας 2 στενόμακρες ζώνες, που ξεκινάνε από τους κροτάφους, περνάνε μπροστά από τα αυτιά και καταλήγουν στα πλάγια της κάτω σιαγόνας.
Στο
στρογγυλό πρόσωπο πρέπει να τονιστεί η πάνω και η κάτω ζώνη. Τοποθετούνται ζώνες ανοιχτού μέικ –απ στο πάνω μέρος του μετώπου και στο πιγούνι. Στα πλάγια του προσώπου δημιουργούμε σκίαση δημιουργώντας δύο ζώνες σκούρου χρώματος από τους κροτάφους μέχρι τις άκρες του πιγουνιού.
Στο
ορθογώνιο πρόσωπο κάνουμε σκίαση με το σχηματισμό σκούρας καμπύλης σε όλο το περίγραμμα του μετώπου και σε όλο το περίγραμμα της κάτω ζώνης, έτσι ώστε να μειωθεί το ύψος και να καλυφθούν οι γωνίες. Τα πλάγια της μεσαίας ζώνης τονίζονται ώστε να αυξηθεί το πλάτος του προσώπου.
Στο
τετράγωνο πρόσωπο τοποθετείται σκίαση στα πλάγια της μεσαίας ζώνης και στις γωνίες, ώστε να μειωθεί το πλάτος του και να καλυφθούν οι γωνίες, ενώ τονίζεται το πάνω μέρος του μετώπου και το πιγούνι από γωνία σε γωνία, χωρίς όμως να καλύπτονται οι γωνίες, για να αυξηθεί το μήκος του.
Στο
τριγωνικό πρόσωπο α΄ τύπου, τοποθετούμε φωτεινότητες στα πλάγια της κάτω ζώνης, που ξεκινάνε από τους ακουστικούς πόρους και καταλήγουν στα άκρα του πιγουνιού και σκιάζουμε το πηγούνι αν είναι πολύ αιχμηρό. Στο β' τύπου όμως φωτίζουμε τα πλάγια του μετώπου και σκιάζεται η κορυφή του τριγώνου που σχηματίζει το πρόσωπο αν είναι πολύ έντονο περίπου στη μέση του μετώπου.
Στο
τραπεζοειδές πρόσωπο α΄ τύπου, σκιάζουμε τα πλάγια των 2 πάνω ζωνών, για να μειωθεί το πλάτος τους. Σχηματίζονται 2 ζώνες από σκούρο μέικ –απ, οι οποίες αρχίζουν από τις άκρες του μετώπου, περνάνε από τα αφτιά και καταλήγουν στην αρχή της κάτω ζώνης. Στο β΄ τύπου όμως, γίνεται σκίαση στα πλάγια της μεσαίας και της κάτω ζώνης, για να μειωθεί το πλάτος τους. Σχηματίζονται 2 σκούρες ζώνες, οι οποίες αρχίζουν κάτω από τους κροτάφους και καταλήγουν στις άκρες του πηγουνιού.
Στο
εξαγωνικό πρόσωπο, σχηματίζουμε ζώνες σκίασης στα πλάγια του προσώπου, οι οποίες αρχίζουν από τις άκρες του μετώπου αφαιρώντας τις γωνίες του, συνεχίζουν προς τα κάτω μετριάζοντας το πλάτος και τις γωνίες της μεσαίας ζώνης και καταλήγουν στις άκρες του πηγουνιού καλύπτοντας τις γωνίες της κάτω σιαγόνας.
Ζάρπα Ευαγγελία
Πτυχ. Αισθητικής - Κοσμητολογίας
Πηγές: make up Εκδόσεις Μαλλιάρη
Σημειώσεις ΤΕΙ "Τεχνικές Ψιμμυθίωσης"
Αξιολογήστε το Άρθρο