Δίαιτα πλούσια σε σίδηρο
Η πλούσια σε σίδηρο δίαιτα μπορεί να αποτελέσει από μόνη της θεραπευτικό μέτρο σε ήπιες περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου και σιδηροπενικής αναιμίας ή να συνδυαστεί με λήψη συμπληρωμάτων σε βαρύτερες περιπτώσεις. Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις η δίαιτα σε συνδυασμό με τα άλλα θεραπευτικά μέσα, θεωρείται βασικός παράγοντας της θεραπευτικής προσέγγισης.
Οι εξής κατηγορίες τροφίμων θεωρούνται πλούσιες σε σίδηρο:
- κόκκινο κρέας: μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, συκώτι
- πουλερικά: κοτόπουλο, γαλοπούλα
- ψάρια: σαρδέλες, τόνος, σολομός, ξιφίας (αιμικός σίδηρος)
- θαλασσινά: μύδια, στρείδια, γαρίδες
- όσπρια: φακές, φασόλια, ρεβίθια
- λαχανικά: σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς, μαρούλι
- φρούτα: αποξηραμένα σύκα, αποξηραμένα βερίκοκα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες
- ξηροί καρποί:φιστίκια Αιγίνης, φιστίκια αράπικα, φουντούκια, καρύδια (μη αιμικός σίδηρος)
- εμπλουτισμένα τρόφιμα: δημητριακά πρωινού παιδικές κρέμες, εμπλουτισμένο γάλα (αιμικός ή μη αιμικός σίδηρος ανάλογα με το προϊόν)
Ιωάννα Χαλιμούρδα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αξιολογήστε το Άρθρο