
Τα συντηρητικά παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από αλλοιώσεις που προκαλούνται από μικροοργανισμούς. Παράδειγμα αποτελεί το βενζοϊκό οξύ (Ε210). Χρησιμοποιείται σε μπύρες, μη οινοπνευματώδη αρωματισμένα ποτά, λαχανικά σε ξύδι, μαρμελάδες, ζελέδες, σάλτσες, χαβιάρι κ.α. Ο τριψήφιος κωδικός για τις συντηρητικές ουσίες κυμαίνεται από 200 – 299.
Τα αντιοξειδωτικά παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από αλλοιώσειςπου προκαλούνται από την οξείδωση(τάγγισμα των λιπών και οι αλλαγές του χρώματος).Παράδειγμα είναι το ασκορβικό νάτριο (Ε301). Συμβάλλει στην ανάπτυξη του επιθυμητού χρώματος στα αλλαντικά αέρος και εμποδίζει την οξείδωση του λίπους. Ο τριψήφιος κωδικός των αντιοξειδωτικών ουσιών κυμαίνεται από 300 – 399.
Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Αξιολογήστε το Άρθρο