Διαιτητικά συμπληρώματα και πρόσθετα εμπλουτισμού τροφίμων
Για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που οφείλονται σε ανεπάρκεια ασβεστίου – ασβεστοπενικές παθήσεις, οσφυαλγία, ραχίτιδα, οστεομαλακία, οστεοπόρωση αλλά και φυσιολογικών καταστάσεων κατά τη διάρκεια των οποίων ο οργανισμός εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε ασβέστιο – κύηση και γαλουχία– συνιστάται η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων ασβεστίου, όταν η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τη διατροφή.
Ως διαιτητικά συμπληρώματα και πρόσθετα εμπλουτισμού σε ασβέστιο των τροφίμων διατίθενται στο εμπόριο αρκετές ύλες, όπως το οστεάλευρο, το ανθρακικό, το γλυκονικό, το γαλακτικό ασβέστιο και άλλα. Σημειώνεται ότι το ανθρακικό ασβέστιο, που χρησιμοποιείται ευρύτατα για τον εμπλουτισμό τροφίμων με ασβέστιο, απαιτεί υψηλή οξύτητα στομάχου, προκειμένου να εξασφαλισθεί ικανοποιητικός βαθμός απορρόφησής του. Γενικά παρατηρείται μειωμένη απορρόφηση του ανθρακικού ασβεστίου σε ασθενείς με παθήσεις που συνεπάγονται χαμηλή οξύτητα στομάχου. Οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν τάση μειωμένης οξύτητας στομάχου και για το λόγο αυτό μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου από την ανθρακική μορφή του. Το γαλακτικό ασβέστιο απορροφάται ευκολότερα σε σχέση με το ανθρακικό.
Στην ελληνική αγορά διατίθενται από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες συμπληρώματα ασβεστίου υπό μορφή αναβραζόντων δισκίων ή ευδιάλυτης κρυσταλλικής σκόνης, τα οποία περιέχουν το ασβέστιο υπό μορφή γλυκονικού, γαλακτικού, ανθρακικού και γλυκεροφωσφορικού ασβεστίου, παράλληλα με βιταμίνη D2, C, B6 κ.λ.π.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που λαμβάνουν προληπτικά συμπληρώματα ασβεστίου.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η υποκατάσταση μιας ισορροπημένης διατροφής από τα διαιτητικά συμπληρώματα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο, δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η πιο ορθή επιλογή για τους παρακάτω λόγους:
α) Τα συμπληρώματα ασβεστίου στερούνται άλλων θρεπτικών συστατικών – πρωτεϊνών, φωσφόρου, λακτόζης κ.λ.π., τα οποία πέραν άλλων συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Η λήψη των συστατικών αυτών επιτυγχάνεται μόνο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής που περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα.
β) Μεγάλες δόσεις ενός θρεπτικού στοιχείου είναι δυνατό να επηρεάσουν την ικανότητα αξιοποίησης από τον οργανισμό άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου είναι δυνατό να μειώσει την ποσότητα μαγνησίου που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός, όπως επίσης την ποσότητα σιδήρου και ψευδαργύρου που μπορεί να κατακρατήσει.
γ) Ορισμένα άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις εμφανίζουν μειωμένη ικανότητα απορρόφησης ασβεστίου από τα ανόργανα ή οργανικά άλατα. Όμως, είναι γενικώς παραδεκτό ότι η ικανότητα απορρόφησης ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν διαφέρει σημαντικά αυτής των ουσιών που χρησιμοποιούνται ως διαιτητικά συμπληρώματα και πρόσθετα εμπλουτισμού των τροφίμων.
δ) Το κόστος λήψης του ασβεστίου, μοναδικού θρεπτικού στοιχείου των διαιτητικών συμπληρωμάτων είναι σημαντικά υψηλότερο εκείνου των γαλακτοκομικών προϊόντων, τροφίμων που παρέχουν παράλληλα με το ασβέστιο, πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών.
Ιωάννα Χαλιμούρδα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αξιολογήστε το Άρθρο