Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τι πρέπει να τρώνε όσοι κάνουν χρήση κορτιζόνης και κάποιες συμβουλές για την αποφυγή αλατιού.
Άναλες δίαιτες (περιορισμός αλατιού στο φαγητό)
Οι δίαιτες περιορισμού της πρόσληψης νατρίου καλούνται άναλες δίαιτες. Αυτές ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου που οδήγησε τον γιατρό ή το διαιτολόγο να μας επιβάλλει τέτοια διατροφή, χωρίζονται σε χαμηλού, μεσαίου και υψηλού περιορισμού νατρίου.
Χαμηλού περιορισμού
- Δεν προσθέτουμε ποτέ αλάτι στο πιάτο
- Αποφεύγουμε καπνιστά, παστά, αλλαντικά, λουκάνικα, κορν-μπιφ, ελιές, αλμυρά σνακς, ξηρούς καρπούς, μουστάρδα, κέτσαπ, σάλτσες σόγιας, πίκλες, τυριά.
Μεσαίου περιορισμού
Όλα τα παραπάνω και παράλληλα, αποφεύγουμε :
- Όλες τις κονσέρβες
- Κατεψυγμένα προϊόντα στα οποία έχει προστεθεί αλάτι (φιλέτα ψαριών, αρακάς, φασόλια κτλ)
- Αλμυρό βούτυρο, μαργαρίνες, βούτυρο γάλακτος
- Λευκό ψωμί, κουλουράκια, μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα που περιέχουν αλάτι. Συμβουλευτείτε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων.
- Οστρακοειδή (εκτός από στρείδια)
- Εμφιαλωμένο νερό κι αναψυκτικά (εκτός αν αναγράφεται χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο)
Υψηλού περιορισμού
Όλα τα παραπάνω και παράλληλα, δεν χρησιμοποιούμε :
- Πάνω από 2 φλιτζάνια γάλα την ημέρα
- Γρανίτες, παγωτά κι ό,τι άλλο παρασκευάζεται με γάλα
- Αγκινάρες, πατζάρια, καρότα, σέλινο, σπανάκι, πράσινη μουστάρδα.
Χρήσιμη συμβουλή
Αυξήστε την κατανάλωση καλίου. Το κάλιο παίζει κάποιο ρόλο στη μείωση της υπέρτασης κι αναπληρώνει την ποσότητα που χάνεται από διουρητικά. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και σύκα, ψάρια στη σχάρα ή βραστά (σφυρίδα, μπαρμπούνι, σολομός, σαργός, πέρκα, γλώσσες) χωρίς φυσικά αλάτισμα, οι μπανάνες, το βραστό μοσχάρι, το γάλα (ειδικά αυτό που έχει χαμηλό νάτριο)
Πηγές πρωτεϊνών
Άριστες επιλογές τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες
Στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα
Σολομός, σκουμπρί, πέστροφα, γαλέος, σαρδέλα, μαρίδα, αθερίνα, λαβράκι
Άσπρα, άπαχα τυριά (λίπος <4%)
Ξινόγαλα, αποβουτυρωμένο γάλα (!)
(!) Γενικά, δεν συνίσταται η κατανάλωση αποβουτυρωμένων ή light προϊόντων. Εφόσον ακολουθείτε τους κανόνες ισορροπημένης διατροφής, δεν χρειάζεται άλλωστε.
Μέτριες επιλογές τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες
Μπούτι κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα, άπαχο μοσχάρι ή κιμάς, κουνέλι
Τόνος, ρέγκα, μπαρμπούνι, λιθρίνι, γόπα, τσιπούρα, φαγκρί, σαργός, θαλασσινά, οστρακοειδή
Τυριά με λίγα λιπαρά (10%), ανθότυρο, άπαχη μυζήθρα, ρικότα
Γιαούρτι και γάλα με λίγα λιπαρά (1,5 - 2%), γάλα σόγιας
Κακές επιλογές τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες
Αρνί, κατσίκι, λιπαρό κόκκινο κρέας, αλλαντικά, λουκάνικα, συκώτι
Παχιά τυριά
Πλήρη γαλακτοκομικά
Γλυκαιμικός δείκτης (κορτιζόνη και γλυκόζη)
O γλυκαιμικός δείκτης (Glycemic index ή GI) μας δείχνει τον ρυθμό που το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται και μειώνεται μετά από την κατανάλωση μίας ποσότητας ενός συγκεκριμένου τροφίμου που περιέχει 50 γραμμάρια υδατανθράκων. Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δίνουν ενέργεια αλλά αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να εκκρίνεται περισσότερη ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αυτό δημιουργεί στον οργανισμό το αίσθημα της πείνας και την αποθήκευση λίπους στο σώμα.
Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό και μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη προκαλεί ήπια έκκριση της ινσουλίνης και προστατεύει τον οργανισμό από τις μεταπτώσεις του σακχάρου στο αίμα. Νιώθουμε λιγότερο το αίσθημα της πείνας, διατηρούμε την ενεργητικότητα μας και μειώνεται ο ρυθμός της λιπογένεσης και ευνοούν την λιπόλυση (η διαδικασία κατά την οποία κάθε λιποκύτταρο εκλύει λιπαρά οξέα με σκοπό την καύση τους για παραγωγή ενέργειας). Τροφές που δεν περιέχουν υδατάνθρακες έχουν γλυκαιμικό δείκτη μηδέν (0) και δεν επηρεάζουν την έκκριση ινσουλίνης. Ο σωστός συνδυασμός των τροφών είναι το κλειδί για να εντάσσεται στη διατροφή σας τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και να μην παίρνετε κιλά. Συνδυάστε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.
Ιωάννα Χαλιμούρδα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αξιολογήστε το Άρθρο