Η ανάγκη για σωστή διατροφή είναι απαραίτητη σε όλους. Πολύ περισσότερο σε ορισµένες οµάδες ατόµων µε αυξηµένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Μία από αυτές τις οµάδες είναι και οι αθλητές. Για την καλή απόδοση του αθλητή σηµασία έχουν η προπόνηση, οι γενετικές προδιαγραφές και η διατροφή.
Η συµµετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες δηµιουργεί επιπλέον ενεργειακές δαπάνες. Για τον υπολογισµό των ενεργειακών δαπανών ή µε τη συµµετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να υπολογίζουµε τις θερµίδες που καταναλώνονται σε κάθε άθληµα µε βάση το σωµατικό βάρος, την διάρκεια συµµετοχής στο άθληµα και το επίπεδο έντασης που υποβλήθηκε ο αθλούµενος.
Μερικές από τις διαφοροποιήσεις των αθλητών και των µη αθλούµενων σε θρεπτικά συστατικά φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.
Θρεπτικά συστατικά Μη αθλούµενος Αθλούµενος
Υδατάνθρακες 50% 55%
Πρωτεΐνες 15% 15-20%
Λίπη 35% 25-30%
Βιταµίνες:
Β1 0,5mg/1.000kcal 5mg/1.000kcal
Β2 1mg/1.000kcal 1,4mg/1.000kcal
Β12 3μg 20-30µg
Βιταµίνη C 60mg 150-250mg
Μέταλλα:
Ασβέστιο 0,8gr 2gr
Φώσφορος 1,6gr 4gr
Μαγνήσιο 0,8gr 0,8gr
Κάλιο 3gr 5gr
Σίδηρος 15mg 20mg
Νερό 1,5-2 λίτρα 2,5-4 λίτρα
Η διατροφή του αθλητή
Κάθε αθλητής αλλά και κάθε άτοµο που γυµνάζεται έντονα, είτε έχει είτε δεν έχει "πρωταθλητικούς στόχους", πρέπει να έχει ορισµένες βασικές, τουλάχιστον, εφαρµοσµένες γνώσεις γύρω από την διατροφή του. Ένα καλό πρόγραµµα προπόνησης δεν είναι ποτέ αρκετό για να φτιάξει ένα "σιδερένιο οργανισµό". Η καλή προπόνηση πρέπει να συνδυαστεί µε την σωστή διατροφή και την "υγιεινή ζωή".
Το σώµα είναι ένα πολύτιµο εργαλείο, έτσι κι αλλιώς, και ταυτόχρονα πολύπλοκη αλλά ευαίσθητη µηχανή. Οι τροφές είναι το καύσιµο του και ταυτόχρονα το οικοδοµικό του υλικό. Εάν δεν λάβουµε σοβαρά υπ' όψιν µας το τεράστιας σηµασίας θέµα της διατροφής, τότε αργά ή γρήγορα θα αισθανθούµε τις συνέπειες.
Όποια και αν είναι η διατροφή µας, πρέπει να προσπαθούµε να την κάνουµε όσο πιο απλή και φυσική γίνεται.
Σε γενικές γραµµές, οι στόχοι της διατροφής ενός αθλητή είναι οι ακόλουθοι:
- Nα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες, καθώς και τις ανάγκες του σε όλα τα θρεπτικά στοιχεία, λαµβάνοντας υπόψη ότι αυτές είναι σηµαντικά αυξηµένες λόγω της έντονης άσκησης.
- Nα ακολουθεί τους γενικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας µακροπρόθεσµα και στην αποφυγή των ασθενειών.
- Nα οδηγήσει στην επίτευξη του κατάλληλου σωµατικού βάρους και αναλογίας µυϊκού ιστού-λίπους για το συγκεκριµένο αθλητή.
- Nα βοηθήσει τον αθλητή να µεγιστοποιήσει τα οφέλη της προπόνησής του, επιτρέποντας στον οργανισµό του να αναλάβει όσο το δυνατό ταχύτερα από τον κάµατο της σωµατικής δραστηριότητας που προηγήθηκε, καθώς και να συµβάλει στην καλύτερη δυνατή βιολογική προσαρµογή του.
Φυσικά, ο κάθε αθλητής θα πρέπει να αντιµετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση, εφόσον οι ανάγκες του καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, που σχετίζονται µε το ίδιο το άθληµα και τη συγκεκριµένη φάση στον προπονητικό κύκλο, τα προσωπικά χαρακτηριστικά του αθλητή αλλά και το γενικότερο τρόπο ζωής του.
Ιωάννα Χαλιμούρδα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αξιολογήστε το Άρθρο