Στις μέρες μας συχνά συναντάμε εφήβους που δείχνουν μια δυσαρέσκεια για το σώμα τους.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;
Αρχικά ευθύνονται οι απαιτήσεις της εποχής, καθώς βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με πολύ αδύνατα και καλογυμνασμένα σώματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, όμως, ότι δεν είναι πάντα υγιής ο οργανισμός με αυτή την εικόνα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η υγεία μας είναι πολύ σημαντικότερη από ένα πολύ αδύνατο ή ένα άψογα σμιλεμένο σώμα.
Στην αντίπερα όχθη, βλέπουμε τριγύρω μας παχύσαρκα παιδιά, γεγονός που αποκτά επιδημικές τάσεις στη χώμα μας, εφόσον τα 4 στα 10 ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με έρευνα του 2013.
Την ευθύνη αυτής της κατάστασης φαίνεται να έχει αρχικά η εισβολή του Δυτικού τρόπου ζωής στην καθημερινότητά μας (πρόχειρο και γρήγορο φαγητό & μειωμένη φυσική δραστηριότητα) και κατά δεύτερον το “κατοχικό σύνδρομο”, που συχνά κυριεύει τους κηδεμόνες τους.
Βλέπουμε τους συγγενείς των παιδιών να χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης ή ως δείγμα αγάπης. Προσπαθούν να ωθήσουν το παιδί να καταναλώσει ολόκληρη τη μερίδα που του έχουν σερβίρει με διάφορα τεχνάσματα, αδιαφορώντας για την πραγματική σωματική ανάγκη του παιδιού.
Πρέπει όμως οι γονείς και οι παππούδες να συνειδητοποιήσουν ότι κρύβονται σοβαροί κίνδυνοι πίσω από την εμφάνιση της παχυσαρκίας σε ένα μικρό παιδί, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, τα οποία θα κουβαλάει σε όλη του τη ζωή .
Εντύπωση προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα, ότι μικρά παιδιά στην εποχή μας εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, ασθένειες που είθισται να αφορούσαν κυρίως ενήλικες
Η ενεργοποίηση ολόκληρης της οικογένειας είναι το πρώτο και καθοριστικότερο βήμα που πρέπει να γίνει, ώστε κατά πρώτο λόγο να προληφθούν και κατά δεύτερο να καταπολεμηθούν τέτοιες καταστάσεις, για μια υγιή ενήλικη ζωή.
Τα παιδιά εκτός των άλλων κληρονομούν από τους γονείς τις διατροφικές τους συνήθειες και την γενετική προδιάθεση παχυσαρκίας που πιθανώς φέρουν. Αν οι γονείς βοηθήσουν από μικρή ηλικία να αποκτήσουν τα παιδιά έναν υγιεινό τρόπο ζωής (μεσογειακή διατροφή και συστηματική φυσική δραστηριότητα) μπορούν να προλάβουν καταστάσεις νοσηρούς παχυσαρκίας εγκαίρως.
Τα πρότυπά τους, τουλάχιστον στην αρχή της ζωής τους είναι οι γονείς, τους οποίους μιμούνται. Μετά το θηλασμό που ξεκινάει η λήψη τροφής χάνεται ο έλεγχος της ποσότητας. Σύμφωνα με μελέτες μάλιστα, όσο πιο πολύ κρατήσει ο θηλασμός για ένα βρέφος, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά.
Εκτός όμως από τις οργανικές επιπτώσεις που παρατηρούνται, φαίνεται να επηρεάζονται τα παιδιά και ψυχολογικά και κοινωνικά.
Τα παχύσαρκα παιδιά περιθωριοποιούνται από το κοινωνικό τους περιβάλλον, ενώ τα κορίτσια νεαρής ηλικίας εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.
Πρέπει να ενεργοποιηθεί, λοιπόν, ολόκληρη η οικογένεια για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, ακολουθώντας τις βασικές κατευθύνσεις ενός υγιούς και ισορροπημένου τρόπου ζωής και διατροφής.
Κοντορουχά Ευστρατία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ευρυπίδου 4 – Ερμούπολη
22810 76605 & 6979 868795
Αξιολογήστε το Άρθρο