Η ηλικιακή περίοδος από το 1ο έτος της ζωής ενός ατόμου, μέχρι και την εφηβεία, λέγεται παιδική και οι αλλαγές που παρουσιάζονται είναι πιο ήπιες σε σχέση με αυτές της βρεφικής ηλικίας.
Κατά την διάρκεια της σχολικής ηλικίας, τα παιδιά θέτουν τις βάσεις της προσωπικότητας που θα έχουν.
Κατά μέσο όρο τα παιδιά βαραίνουν κατά 2-3 κιλά/χρόνο και ψηλώνουν κατά 6-8 πόντους. Κάποια παιδιά παρουσιάζουν μια αναπτυξιακή “στασιμότητα” για κάποιο διάστημα και εν συνεχεία εμφανίζουν μια ραγδαία ανάπτυξη.
Οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα φύλλα εμφανίζονται σχετικά νωρίς με τα κορίτσια να έχουν πιο πολύ σωματικό λίπος και τα αγόρια, ίδιας ηλικίας, περισσότερη μυϊκή μάζα.
Τα 6 πρώτα χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη εξέλιξη και αποκτούν πολλές ικανότητες.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσουν δόντια, μύες κλπ., έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από θρεπτικές τροφές σε σχέση με τους ενήλικες.
Οι καθημερινές “ενεργειακές ανάγκες” του κάθε παιδιού είναι διαφορετικές και καθορίζονται από τον βασικό του μεταβολισμό, τον ρυθμό που αναπτύσσεται και κυρίως τις δραστηριότητές του.
Η σημαντικότερη προϋπόθεση για να χρησιμοποιηθεί σωστά η πρωτεΐνη, είναι να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες.
Η πιο σημαντική βιταμίνη σε αυτή την ηλικία είναι η βιταμίνη D γιατί βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου από τις τροφές και την εναπόθεσή του στα οστά και η οποία μπορεί να δημιουργηθεί και από τον οργανισμό μέσω της έκθεσής μας στον ήλιο. Τα παιδιά που ζουν σε χώρες με ηλιοφάνεια ίσως χρειάζονται λιγότερη βιταμίνη από άλλα παιδιά που ζουν σε χώρες οι οποίες δεν έχουν τις ίδιες συνθήκες, με τις ανάγκες σε βιταμίνη D να βαίνουν αυξανόμενες όσο μεγαλώνει το παιδί και άρα η επιφάνεια του σώματός του.
Τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος και είναι ανόργανα. Το ασβέστιο είναι πάρα πολύ σπουδαίο για να γίνουν πιο δυνατά τα οστά. Ο σίδηρος, κυρίως σε παιδιά από 1-3 ετών, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υπάρχει ανεπάρκεια και κατά συνέπεια αναιμία. Ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικός και μια πιθανή έλλειψή του είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειωμένη όρεξη και επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Τόσο οι βιταμίνες, όσο και τα ανόργανα στοιχεία είναι πάρα πολύ σημαντικά για να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν τα παιδιά και μια έλλειψή τους ίσως οδηγήσει σε μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης, αναιμία και κακή σύσταση των οστών.
Ιωάννα Χαλιμούρδα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αξιολογήστε το Άρθρο