
Οι γαλακτωματοποιητές, τα πηκτικά μέσα και οι σταθεροποιητές επιτρέπουν το σχηματισμό ή την διατήρηση ομοιογενούς μείγματος δύο ή περισσότερων συστατικών που δεν αναμειγνύονται π.χ. το λάδι και το νερό σε ένα τρόφιμο. Τα πρόσθετα αυτής της κατηγορίας προσφέρουν στα τρόφιμα την επιθυμητή συνεκτικότητα. Παράδειγμα είναι η μονολαυρική πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνη (Ε432). Είναι γαλακτωματοποιητής-σταθεροποιητής. Χρησιμοποιείται σε επιδόρπια, σάλτσες, προϊόντα αρτοποιίας, διαιτητικά προϊόντα κ.α. σκευάσματα. Από 400 – 499 κυμαίνεται το εύρος που προκύπτει κατά την κωδικοποίηση για τον διαχωρισμό των προσθέτων και φορά τους γαλακτωματοποιητές, τα πηκτικά μέσα και τους σταθεροποιητές.
Οι ρυθμιστές οξύτητας, μεταβάλλουν ή ελέγχουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του τροφίμου. Παράδειγμα αποτελεί το θειικό αργίλιο (Ε520). Χρησιμοποιείται σε ζαχαρωμένα φρούτα και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών. Ο τριψήφιος κωδικός για τους ρυθμιστές οξύτητας κυμαίνεται από 501 – 540.
Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Αξιολογήστε το Άρθρο