Η τροφική αλλεργία αφορά το σύνολο των επιβλαβών αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, που προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων, με κύριο μεσολαβητή την ανοσοσφαιρίνη Ig E.
Ο μηχανισμός της άμεσης αντίδρασης υπερευαισθησίας (τύπου Ι) είναι αυτός που ενοχοποιείται κατά κύριο λόγο και συνοδεύεται από εκδηλώσεις σε σημαντικά συστήματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος. Τα συχνότερα τρόφιμα με ικανότητα πρόκλησης αλλεργίας περιλαμβάνουν το γάλα, το αυγό, τα φυστίκια, τα ψάρια κ.α με κοινό αλλεργιογόνο παράγοντα τις περιεχόμενες πρωτεΐνες τους. Ανάμεσα στ’ άλλα, τα πρόσθετα των τροφίμων (συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης και χρώματα) είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση εκδηλώσεων, με το μηχανισμό δράσης, όμως, να παραμένει πολλές φορές άγνωστος.
Καθώς η ραγδαία αύξηση των τροφικών αλλεργιών αποτελεί σύγχρονη πραγματικότητα, πλήττοντας το 2% των ενηλίκων και το 0,3-7% των παιδιών στην Ευρώπη, κρίνεται απαραίτητη η χρήση αποτελεσματικών μεθόδων διάγνωσης και αντιμετώπισης. Ειδικότερα, η γενετική μηχανική αποτελεί τα τελευταία έτη ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας, μέσω της δημιουργίας υποαλλεργικών τροφίμων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς με τροφική υπερευαισθησία ξεπερνούν το πρόβλημα μετά το τρίτο έτος της ηλικίας σε ποσοστό 80%, είναι αναγκαία η αποφυγή ευαισθητοποίησης κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, μέσω της τήρησης ειδικών συστάσεων για τη διατροφή τόσο του βρέφους όσο και του παιδιού. Αναμφισβήτητα, όμως, παρά την τήρηση προληπτικών μέτρων, το γενετικό υπόβαθρο, μεταξύ άλλων παραγόντων, είναι αυτό που κυρίως καθορίζει την ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας ενός ατόμου, το οποίο δυστυχώς δεν επιδέχεται τροποποίηση. Γι’ αυτό η διαιτητική αντιμετώπιση (αποφυγή ένοχου τροφίμου) ορίζεται ως το αποτελεσματικότερο μέσο θεραπείας της τροφικής αλλεργίας έως σήμερα.
Παρακατω αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα τροφίμων τα οποία συχνά πρέπει να αποφεύγονται:
ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:
- Γάλα (πλήρες, ημίπαχο, άπαχο)
- Πρωτεΐνη γάλακτος
- Καζεΐνη
- Γάλα σε σκόνη
- Υδρολυμένη πρωτεΐνη γάλακτος
- Υδρολυμένη καζεΐνη
- Γάλα εβαπορέ
- Ορός γάλακτος
- Καζεϊνικό αμμώνιο
- Γάλα κατσίκας
- Υδρολυμένη μορφή ορού γάλακτος
- Καζεϊνικό ασβέστιο
- Ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
- Λακταλβουμίνη
- Καζεϊνικό κάλιο
- Κρέμα γάλακτος
- Φωσφο-λακταλβουμίνη
- Καζεϊνικό μαγνήσιο
- Γιαούρτι
- Λακτογλοβουλίνη
- Καζεϊνικό νάτριο
- Ξυνόγαλα
- Λακτόζη
- Τυρί (π.χ παρμεζάνα, τσένταρ,
- Λακτουλόζη
- ένταμ,γκούντα, μοτσαρέλα, φέτα)
- Σοκολάτα γάλακτος
- Παγωτό
- Καραμέλα βουτύρου
- Ενισχυτικό γεύσης με βάση το βούτυρο
- Λίπος βουτύρου
- Έλαιο βουτύρου
ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΑΥΓΟ
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:
- Κρόκος αυγού
- Αλβουμίνη
- Ασπράδι αυγού
- Γλοβουλίνη
- Αυγό σε σκόνη
- Λιβιτίνη
- Υποκατάστατα αυγού
- Λυσοζύμη
- Μαγιονέζα
- Ωοαλβουμίνη
- ομυκίνη
ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΣΟΓΙΑ
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:
Σπόροι σόγιας Πρωτεΐνη σόγιας
Φασόλια σόγιας Υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας
Αλεύρι σόγιας Υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη
Γάλα σόγιας Λεκιθίνη σόγιας
Σογιέλαιο
ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:
- Σιτάρι
- Ψωμί από σιτάρι
- Αλεύρι σιταριού
- Πολύσπορο ψωμί
- Αλεύρι λευκό
- Κουσκούς
- Αλεύρι υψηλής πρωτεΐνης
- Ζυμαρικά
- Φαρίνα
- Ανάμεικτα δημητριακά
- Εμπλουτισμένο αλεύρι
- Νιφάδες σιταριού
- Πολύσπορο αλεύρι
- Γλουτένη
- Σκόνη πρωτεΐνης σιταριού
ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:
- Φυστίκια
- Φυστικέλαιο
- Αλεύρι από φυστίκια
- Νιφάδες από φυστίκια
- Φυστικοβούτυρο
- Ανάμεικτοι ξηροί καρποί
ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:
- Καλαμπόκι
- Ψωμί από καλαμπόκι
- Καλαμποκάλευρο
- Νιφάδες από καλαμπόκι
- Καλαμποκέλαιο
- Ανάμεικτα λαχανικά με καλαμπόκι
- Μαργαρίνη απόκαλαμπόκι
- Μαγιονέζα
- Ποπ κορν
Ιωάννα Χαλιμούρδα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αξιολογήστε το Άρθρο