Το μεταβολικό σύδνρομο είναι γνωστό και ως σύνδρομο Χ ή συνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη.  Πρόκειται για μία νέα μάστιγα της εποχής μας.  Είναι ένας συνδυασμός από κάποιες παθολογικές διαταραχές, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη.  Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν 1 στους 5 πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο.  Συνήθως εμφανίζεται σε παχύσαρκα άτομα αλλά είναι δυνατό να εμφανιστεί και σε μη άτομα φυσιολογικού βάρους.

Η παθοφυσιολογία του μεταβολικού συνδρόμου είναι αρκετά περίπλοκη και αυτό το οποίο μπορεί να ειπωθεί είναι πως εμφανίζεται κατά πλειοψηφία σε παχύσαρκα άτομα, άνω των 35 ετών, τα οποία κάνουν καθιστική ζωή και έχουν ως ένα βαθμό ινσουλινοαντίσταση.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι ενισχύουν την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου και αυτοί είναι το στρες και η κληρονομικότητα.

Για να αποφύγει κάποιος την εμφάνιση του συνδρόμου θα πρέπει να φροντίσει να μην εμφανίσει τα αίτια που το προκαλούν.  Αν κάποιος λοιπόν κάνει μία ζωή με χαμηλή φυσική δραστηριότητα, χρησιμοποιεί πάντα το ασανσέρ, το αυτοκίνητο και δεν αθλείται καθόλου, τότε καλό θα είναι να αλλάξει τις συνήθειές του αυτές και να φροντίσει να κινείται περισσότερο.  Γενικότερα θα πρέπει να αλλάξει τις κακές διατροφικές του συνήθειες που μπορεί να του προσθέτουν συνεχώς κιλά και να φροντίσει να κάνει ένα έλεγχο αιματολογικό αν δει ότι κάτι δεν πάει καλά με το μεταβολισμό του.

Το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθείται στην περίπτωση του μεταβολικού συνδρόμου είναι στην ουσία του προληπτικό, μιας και το μεταβολικό σύνδρομο θεωρείται το πρώτο σκαλοπάτι για την εμφάνιση του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.  Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξει ο τρόπος ζωής του ασθενή, να αυξηθεί η κίνησή του, να αλλάξουν οι διατροφικές του συνήθειες, και να αντιμετωπιστούν ιατρικά κάποια προβλήματα που ευνοούν το σύνδρομο.  Το σημαντικό είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, μόλις χάσει βάρος απαλάσσεται και από το σύνδρομο.  Αυτό βέβαια γίνεται στην περίπτωση που το σύνδρομο δεν έχει προλάβει να δημιουργήσει διαβήτη ή κάποιο άλλο νόσημα.

 

Επιμέλεια κειμένου

Ζάρπα Ευαγγελία

Πτυχ. Αισθητικός – Κοσμητολόγος ΤΕΙ Αθήνας

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας,
με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)