Η ενζυμική αποτρίχωση είναι η αποτρίχωση που γίνεται με την εισχώρηση κατάλληλων ενζύμων σε πρόσφατα αποτριχωμένους θυλάκους. Η εισχώρηση γίνεται με ιοντοφόρηση λόγω του μεγάλου μοριακού βάρους των ενζύμων. Η ενζυμική αποτρίχωση περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

1) Με κατάλληλα προϊόντα απομακρύνουμε από την επιφάνεια που πρόκειται να αποτριχώσουμε τους ρύπους, τον ιδρώτα και τις εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων.

2) Με μια εύπλαστη κηρώδη μάζα αφαιρούμε την τρίχα από την ρίζα της. Το κερί που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να περιέχει αζουλένη η οποία έχει αντιφλογιστικές ιδιότητες. Πρέπει να προσέξουμε τη θερμοκρασία του κεριού, ώστε να μη δημιουργηθεί έγκαυμα στην περιοχή που πρέπει να αποτριχωθεί.

3) Σε μόλις απελευθερωμένο από τρίχα θύλακα, εφαρμόζουμε το ένζυμο με ιοντοφόρηση στο δέρμα. Τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα ιδιοσκευάσματα ενζυμικής αποτρίχωσης περιέχουν συνδυασμό πρωτεολυτικών ενζύμων, διαλυμένα σε διάφορες ουσίες για τη διατήρηση της ενεργότητας των ενζύμων.

4) Μετά τη διαδικασία της ιοντοφόρησης, επαλείφεται η αποτριχωμένη περιοχή με σκευάσματα που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου ως απολυμαντικό, ουρία ως κερατολυτικό και βιταμίνες Α και Ε, γνωστού όντος του ρόλου των βιταμινών αυτών στο μεταβολισμό των επιθηλιακών κυττάρων.

 

Τα ένζυμα που χρησιμοποιούνται κυρίως σήμερα είναι η θρυψίνη, η χυμοθρυψίνη και η παπαϊνη. Τα αποτελέσματα είναι 100% επιτυχία σε χνοώδες τρίχωμα και 80-90% επιτυχία σε τελογενείς τρίχες.

 

Ζάρπα Ευαγγελία

Αισθητικός – Κοσμητολόγος ΤΕΙ Αθήνας

Καθηγήτρια Αισθητικής – Εισηγήτρια σεμιναρίων

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας,
με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)