Ροδόχρους πιτυρίαση

Γράφτηκε από 
Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι µία οξεία φλεγµονώδης δερµατοπάθεια, µε χαρακτηριστικό  τις  βλατιδολεπιδώδεις  πλάκες.  Οι  πλάκες  εντοπίζονται  στον κορµό και  στα  άκρα. Προσβάλει και  τα  δύο φύλα και  όλες  τις  ηλικίες  µε µεγαλύτερη συχνότητα τις ηλικίες  µεταξύ 10- 35 ετών.


Η αιτία  είναι άγνωστη,  η πορεία όµως  της  νόσου δείχνει µία οξεία λοίµωξη και ότι ένοχος είναι κάποιος λοιµογόνος παράγοντας, πιθανώς ιογενούς αιτιολογίας (ιός που δεν έχει αποµονωθεί). Στην αρχή η ροδόχρους πιτυρίαση εµφανίζεται µε τη λεγόµενη «µητρική πλάκα» και µε διάµετρο 2- 8 cm. Η πλάκα είναι στρογγυλή ή ωοειδή, ελαφρώς διηθηµένη και µε επαρµένα χείλη. Το χρώµα είναι ερυθρορόδινο, καλύπτεται από λέπια ενώ σπάνια και από φυσαλλίδες. Κάνει την εµφάνισή της σε οποιοδήποτε µέρος του σώµατος όµως πιο συχνά στο λαιµό, στο άνω µέρος του θώρακα και στα αντιβράχια.
 
Μετά από 5-7 ηµέρες εµφανίζεται ένα δευτερογενές εξάνθηµα  µε την παρουσία µικρών πλακών διαµέτρου  1- 2 cm και σχήµατος ωοειδούς  οι οποίες είναι όµοιες µε αυτές της µητρικής. Το χρώµα είναι ροζ έως καστανοκίτρινο και σε µεγέθυνση  παρουσιάζει  µία ελαφρά απολέπιση. Εντοπίζεται  κυρίως  στον 
κορµό ακολουθώντας  τη  φορά των  µεσοπλεύριων  νεύρων και  στα  κεντρικά τµήµατα των άκρων,  όπως και στο λαιµό, στα αντιβράχια και τους µηρούς.  Στα πλάγια τµήµατα του κορµού και στη ράχη οι βλάβες κατανέµονται παράλληλα προς     τις    πλευρές.     Σε    µερικά    άτοµα     γίνεται    ανάστροφη    κατανοµή     του εξανθήµατος, δηλαδή οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στα άκρα ενώ στον κορµό είναι ελάχιστες.
Χαρακτηριστικό της ροδόχρους πιτυρίασης είναι ότι ποτέ δεν εµφανίζεται στο πρόσωπο.

Το εξάνθηµα υποχωρεί βαθµιαία χωρίς θεραπεία σε 3-8 εβδοµάδες ή και περισσότερο (όµως σπάνια µεγαλύτερο των δύο µηνών). Ιδιαίτερα το καλοκαίρι  ο ήλιος  βοηθάει στην     υποχώρηση  των  βλαβών αλλά υπάρχουν    βλάβες  που εντοπίζονται κυρίως στις καλυµµένες περιοχές από το µαγιό.
Στη θέση των βλαβών µπορεί να παραµείνει µία ελαφρά υποχρωµία που µετά από σύντοµο χρονικό διάστηµα υποχωρεί.

Γενικά η  ροδόχρους   πιτυρίαση  δεν δηµιουργεί  προβλήµατα  αλλά ορισµένες φορές αναφέρονται φαινόµενα όπως κνησµός. Η επιπλοκή που µπορεί να εµφανιστεί είναι η παρουσία εκζέµατος στη βλάβη  και αυτό λόγω µηχανικής τριβής  που προκαλείται  από τραχιά,  µάλλινα ή  σφιχτά  ρούχα, από τραχιά σφουγγάρια στο µπάνιο, κατά το σκούπισµα µε την πετσέτα ή µε το ξύσιµο. Η νόσος θα εµφανιστεί στο άτοµο µια φορά συνήθως κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά µπορεί να υποτροπιάσει για µια ή και δυο φορές.


Ζάρπα Ευαγγελία
Πτυχ. Αισθητικός -Κοσμητολόγος
Καθηγήτρια Αισθητικής - Πιστοποίησης
Εισηγήτρια Σεμιναρίων
Διαβάστηκε 13197 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νόσος του ORF Δερμομυκητιάσεις »
   


skoutas    dermacon    avant garde      rejuvi