EPDermaCare Voucher
Χειλεοπλαστική Περιγράφονται οι επεμβάσεις που γίνονται συχνότερα, στην περιοχή των χειλιών.
  1. Διόρθωση λυκοστόματος (σχιστία υπερώας).
Το λυκόστομα διορθώνεται πριν το παιδί ξεκινήσει να μιλάει.Η επέμβαση συνήθως γίνεται μεταξύ ηλικίας 6 και 12 μηνών.  Η σχιστία κλείνεται με τη χρήση τοπικών ιστών, η υπερώα επιμηκύνεται όσο το δυνατόν περισσότερο και οι μύες της υπερώας αποκολλώνται και συρράπτονται στην ανατομικά φυσιολογική θέση. Περίπου 90% των παιδιών θα αναπτύξουν φυσιολογική ομιλία. Μερικά θα χρειαστούν λογοθεραπεία, ενώ σε μερικά θα απαιτηθεί μια δεύτερη επέμβαση που ονομάζεται φαρυγγοπλαστική, εάν η υπερώα παραμένει μικρή σε μήκος, ώστε να επιτυγχάνει ικανοποιητικού βαθμού απομόνωση της στοματικής κοιλότητας από τη ρινική κοιλότητα. Παιδιά με λυκόστομα αναπτύσσουν πολλές φορές μέση ωτίτιδα, που μειώνει την ικανότητα ακοής τους και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της ικανότητας ομιλίας. Σε αυτή την περίπτωση πολύτιμη είναι η συνεισφορά ενός ειδικευμένου ωτορινολαρυγγολόγου.
  1. Διόρθωση λαγόχειλου (σχιστία του άνω χείλους)
Η ύπαρξη λαγώχειλου που δεν επιπλέκεται από ανωμαλία της άνω γνάθου, είτε αυτό είναι μονό, είτε διπλό, προκαλεί κάποια λειτουργική ανωμαλία. Αποτελεί πρόβλημα κυρίως αισθητικής φύσης. Υπάρχει σχεδόν πάντα στις περιπτώσεις αυτές και παράλληλη δυσμορφία της μύτης, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα το ομόπλευρο με τη σχιστία ρουθούνι να έχει ανώμαλη θέση. Η ανωμαλία του άνω χείλους και της μύτης διορθώνονται ταυτόχρονα, όταν το νεογνό αποκτήσει ικανοποιητικό βάρος και μπορεί με ασφάλεια να υποβληθεί σε αναισθησία. Αυτό συνήθως συμβαίνει στην ηλικία των τριών μηνών περίπου. Σε πολλές περιπτώσεις ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί πριν και μετά το χειρουργείο.
  1. Διόρθωση λαγόχειλου που συνυπάρχει με σχιστία της υπερώας.
Στις πλήρεις σχιστίες που εκτείνονται από το άνω χείλος έως το οπίσθιο τμήμα της υπερώας, το έλλειμμα ιστού είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς τα τμήματα των οστών της άνω γνάθου δεν βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους. Η οστική ανωμαλία είναι μεγαλύτερη σε διπλές σχιστίες, όπου το κεντρικό τμήμα της πρόσθιας άνω γνάθου είναι μετατοπισμένο εμπρός με κατεύθυνση το ακρορρίνιο.
  • Μονήρης Πλήρης Σχιστία του άνω χείλους και της υπερώας
Η σχιστία του άνω χείλους και το ανώμαλο σχήμα της μύτης διορθώνονται ταυτόχρονα, μόλις το νεογνό ανακτήσει αρκετή ωριμότητα, ώστε να ανέχεται ικανοποιητικά το στρες του χειρουργείου. Αυτό συνήθως συμβαίνει στην ηλικία των τριών μηνών.  Οι επιδιορθωμένοι μύες του άνω χείλους επαναφέρουν τα ανώμαλα τοποθετημένα οστά της άνω γνάθου σε λειτουργικά σωστότερη θέση. Η σχιστία της υπερώας παραμένει ως έχει και επιδιορθώνεται σε ηλικία των 6 με 12 μηνών.  Εάν τα οστικά τμήματα της άνω γνάθου παρουσιάζουν μεγάλη μετατόπιση, μπορούν προεγχειρητικά να έρθουν σε μεγαλύτερη συνάφεια μεταξύ τους με τη χρήση ειδικών συσκευών, κατά την περίοδο αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού όταν ακόμα τα οστά του προσώπου είναι μαλακά και εύπλαστα. Η σχιστία των οστών της άνω γνάθου προκαλεί δευτεροπαθείς ανωμαλίες της οδοντοφυΐας. Το κενό μεταξύ των οστών «γεμίζεται» με μόσχευμα οστού στην ηλικία περίπου των δέκα ετών, ώστε οι κυνόδοντες να μπορέσουν να αναπτυχθούν κανονικά στη γραμμή της σχιστίας και το παιδί να αποκτήσει φυσιολογική οδοντοστοιχία.
  • Διπλή Πλήρης Σχιστία του άνω χείλους και της υπερώας
Στα νεογνά που παρουσιάζουν το πρόβλημα αυτό υπάρχει η μεγαλύτερη οστική ανωμαλία.  Σε ιδανικές καταστάσεις, το πρόσθιο μετατοπισμένο κεντρικό τμήμα της άνω γνάθου διορθώνεται με τη χρήση ειδικών συσκευών, πριν την αποκατάσταση της δυσμορφίας του άνω χείλους και της μύτης, που μπορεί να γίνει ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης στην ηλικία των τριών μηνών.  Η υπολειπόμενη σχιστία της υπερώας επιδιορθώνεται σε ηλικία έξι με δώδεκα μηνών και οστικά μοσχεύματα χρησιμοποιούνται για να «γεμίσουν» τα κενά της άνω γνάθου στην ηλικία των δέκα ετών περίπου.  Υπό ιδανικές συνθήκες παιδιά που έχουν γεννηθεί ακόμα και με σοβαρές σχιστίες μπορεί να επιτύχουν ομαλή ομιλία και να αποκτήσουν εξωτερική εμφάνιση που δεν θα αποτελεί εμπόδιο στην ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.
  1. Διόρθωση σαρκωδών χειλέων.
Για τη λέπτυνση των χειλιών αφαιρείται επιμήκως λωρίδα βλεννογόνου από το άνω ή το κάτω, ή και τα δύο χείλη. Η λωρίδα αφαιρείται επί τα εντός της νοητής γραμμής που ενώνει τα χείλη όταν βρίσκονται σε επαφή. Η ουλή που προέρχεται από την επέμβαση αυτή, που άνετα μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, δεν είναι ορατή.
  1. Διόρθωση λεπτών χειλέων.
  Παρατηρείται στο άνω, κάτω ή και στα δύο χείλη. Εκτός από εκ γενετής είναι δυνατό να προέρχεται και λόγω χαλάρωσης. Οι γνωστότερες επεμβάσεις που εφαρμόζονται είναι οι ακόλουθες:
  • Αφαίρεση ακριβώς άνωθεν και κατά μήκος και σχήμα της λευκής γραμμή, λεπτής ταινίας δέρματος μερικών χιλιοστών. Η συρραφή του τραύματος ανορθώνει τον βλεννογόνο τόσο, όσο το πλάτος της εξαιρεθείσης λωρίδας δέρματος. Με τον τρόπο αυτό το ορατό ερυθρό κράσπεδο του χείλους γίνεται πιο εμφανές. Μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι η καταλειπόμενη ουλή μπορεί να φαίνεται περισσότερο από ότι αναμένεται και να χρειάζεται συχνό μακιγιάζ.
  • Προώθηση του βλεννογόνου από την έσω οπίσθια επιφάνεια του χείλους με κατάλληλη ανακατανομή, που επιτυγχάνεται με πλαστική χειρουργική επέμβαση που λέγεται «V-Y».
  • Τοποθέτηση μοσχεύματος λίπους, χοριολιπώδους λωρίδας ή εμφυτευμάτων (κολλαγόνου κ.λπ.). Επίσης με τοποθέτηση στερεών ενθεμάτων, όπως Softform, Goretex κ.α.
  1. Διόρθωση μακρού άνω χείλους.
Μπορεί να προέρχεται από χαλάρωση. Αφαιρείται λωρίδα δέρματος σχήματος «γλάρου» από το άνω όριο του χείλους, εκεί ακριβώς που ενώνεται η μύτη με το χείλος. Η βράχυνση του χείλους είναι ανάλογη με το πλάτος της αφαιρούμενης λωρίδας. Η ουλή είναι αποδεκτή.
  1. Διόρθωση ρυτίδων άνω χείλους.
Οι επεμβάσεις οι οποίες εφαρμόζονται αφορούν τις λεπτές και συνήθως κάθετες ρυτίδες του άνω χείλους, που είναι ιδιαίτερα έντονες στις καπνίστριες. Αυτές είναι:
  • Δερμοαπόξεση.
  • Απολέπιση με laser.
  • Εμφύτευση κολλαγόνου ή άλλου εμφυτεύματος.
  • Υποσκαφή στο επίπεδο του υποδόριου.
  • Μεταμόσχευση λίπους.
  1. Διόρθωση έκφρασης θλίψης (πτώση των γωνιών του στόματος).
Η επέμβαση αυτή, που γίνεται σπάνια, ανεβάζει τις γωνίες του στόματος. Συνίσταται σε κατάλληλη ανακατανομή των ιστών, κατά την οποία αφαιρείται μικρό τρίγωνο τεμάχιο δέρματος από το άκρο του άνω χείλους αμφοτεροπλεύρως. Προεγχειρητικά – Μετεγχειρητικά Η προεγχειρητική και η μετεγχειρητική πορεία των υποψηφίων προς επέμβαση ασθενών, εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και είναι αντίστοιχη των προαναφερόμενων επεμβάσεων.   Επιπλοκές Οι επιπλοκές κάθε επέμβασης είναι ανάλογες με το είδος της επέμβασης. Αισθητική αντιμετώπιση Η αισθητική περιποίηση είναι ανάλογη με το είδος της επέμβασης και οι χειρισμοί του αισθητικού πρέπει να γίνονται με βάση αυτήν.   Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικός - Κοσμητολόγος ΤΕΙ Αθήνας Καθηγήτρια Αισθητικής - Πιστοποίησης Εισηγήτρια Σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ