EPDermaCare Voucher
Ο χώρος του μασάζ Σε αυτό το άρθρο απαριθμούνται οι κανόνες και τα μέτρα για τη σωστή εφαρμογή της μάλαξης.  Στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά, τόσο για την αισθητική μάλαξη, όσο και για τη φυσιοθεραπευτική.  
  1. Το δωμάτιο θα πρέπει να είναι ήσυχο και απομονωμένο.
 
  1. Το χρώμα των τοίχων θα πρέπει να βοηθά στην ηρεμία και την χαλάρωση.
 
  1. Το φως θα πρέπει να μην είναι έντονο, όχι πάνω από τον ασθενή και να ρυθμίζεται τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς την πρόσπτωσή του.
 
  1. Το κρεββάτι ή το τραπέζι να είναι κατάλληλο, δηλαδή 70 - 80 cm ύψος, 2,10 cm μήκος και 60 cm πλάτος. Επίσης να ρυθμίζεται στο ύψος του φυσικοθεραπευτή για να γίνεται χωρίς κόπο και πιο αποδοτικά η μάλαξη.
 
  1. Αν το κρεββάτι δεν είναι μεταβλητό τότε χρησιμοποιείται μαξιλάρι για την σωστή τοποθέτηση του σώματος.
 
  1. Να είναι ελεύθερο το κρεββάτι κυκλικά ώστε να μπορεί ο φυσικοθεραπευτής να κινείται γύρω από το κρεββάτι κατά την διάρκεια της μάλαξης, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
 
  1. Να υπάρχει σεντόνι έτσι ώστε να σκεπάζεται το μέλος που έχει ήδη γίνει μάλαξη και να διατηρείται ζεστό.
 
  1. Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να είναι στους 22° C (70° F) και πάντα να ρυθμίζεται ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες που γίνεται η μάλαξη.
 
  1. Το προς μάλαξη τμήμα θα πρέπει να είναι καθαρό, γυμνό χαλαρό:
  -    Καθαρό για να έχει καλύτερη επίδραση η μάλαξη. -   Γυμνό για να υπάρχει άμεση επαφή και μεταφορά των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από τα χέρια του φυσικοθεραπευτή. -  Χαλαρό για να εμβαθύνει η μάλαξη και να επηρεάσει την κυκλοφορία και την αντανακλαστικότητα.  
  1. Δεν πρέπει να χάνεται η επαφή με το σώμα για κανένα λόγο.
 
  1. Γίνεται χρήση ταλκ, λαδιού ή χρήση διάφορων κρεμών έτσι ώστε η πίεση που εφαρμόζεται στο δέρμα και τους ιστούς να γίνεται ομοιόμορφα. Η επιλογή του μέσου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως π.χ. η ξηροδερμία, όπου χρησιμοποιείται κρέμα με λιπαρή ουσία και στην κυτταρίτιδα που χρησιμοποιείται κρέμα που απορροφάται εύκολα από τους πόρους του δέρματος για την καταπολέμησή της.
 
  1. Τα υλικά θα πρέπει να είναι σε τέτοια απόσταση έτσι ώστε να μην εμποδίζουν την μάλαξη και να μην διακόπτουν την επαφή με τον ασθενή για να τα πιάσουμε.
 
  1. Πριν την μάλαξη κάνουμε μια διαλογική συζήτηση για να αποκτήσει ο ασθενής και να γνωρίσουμε την ψυχολογία του.
 
  1. Τα χέρια του φυσικοθεραπευτή πλένονται πριν και μετά την μάλαξη και υπάρχει καθημερινή τους φροντίδα.
 
  1. Το λάδι τοποθετείται στα χέρια του φυσικοθεραπευτή.
 
  1. Τα χέρια του φυσικοθεραπευτή να μην είναι κρύα.
 
  1. Τα χέρια του φυσικοθεραπευτή να είναι λεπτά και ευρύχωρα ώστε να διευκολύνουν τις κινήσεις του και με ακάλυπτα τα αντιβράχια.
 
  1. Να μην φορά ρολόγια, δαχτυλίδια ή οτιδήποτε άλλο στα χέρια γιατί εμποδίζεται η μάλαξη και διαφοροποιείται η σωστή επαφή.
 
  1. Να συγχρονίζεται η αναπνοή και των δυο ώστε η πίεση και η διαδρομή των χειρισμών να έχουν την κατάλληλη διάρκεια.
 
  1. Η αναπνοή του ασθενή να είναι αβίαστη και παρατεταμένη και να μεταφέρεται πρώτα στην κοιλιά και μετά στις άλλες περιοχές. Τα μάτια καλό θα είναι να είναι κλειστά για χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση.
 
  1. Να γίνεται πριν το φαγητό ή τρεις ώρες μετά γιατί το αίμα κατά την πέψη πηγαίνει στο στομάχι και δεν πρέπει να το μεταφέρουμε σε άλλες περιοχές.
 
  1. Πριν την μάλαξη πρέπει οπωσδήποτε να κενωθεί τόσο η ουροδόχος κύστη όσο και το παχύ έντερο γιατί κατά την διάρκεια της μάλαξης θα έρθει η ανάγκη και είτε θα πρέπει να διακοπεί η μάλαξη, είτε θα σφίγγεται ο ασθενής.
 
  1. Η μάλαξη ολόκληρου του σώματος γίνεται σε πλήρη κατάκλιση, ενώ για τον αυχένα και τα άνω άκρα σε καθιστή θέση.
 
  1. Φυσικά προσπαθούμε να μην δημιουργούμε πόνο με αποτέλεσμα την σύσπαση, αφού το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε είναι η χαλάρωση.
 
  1. Η διάρκεια της μάλαξης εξαρτάται από πολλές συνθήκες και φυσικά από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η μάλαξη σε όλο το σώμα διαρκεί από 45 - 60 min, ενώ για κάθε μέλος από 10 - 20 min.
 
  1. Η μάλαξη γίνεται από την περιφέρεια προς το κέντρο και κεντρικά. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι κάνουμε πρώτα το κεντρικότερο μέρος για το άνω και κάτω άκρο. Για το άνω άκρο, για παράδειγμα κάνουμε πρώτα τον βραχίονα, μετά το αντιβράχιο, τον καρπό και τέλος τα δάχτυλα. Φυσικά η μάλαξη ακολουθεί πάντα τις ζώνες κλίσης.
 
  1. Οι συνεδρίες πρέπει να γίνονται από τον ίδιο φυσικοθεραπευτή έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή πρόοδος στην διάρκεια και την ένταση των χειρισμών. Ακόμη παίζει ρόλο η αφή και η επαφή με το άτομο κάθε φορά και γενικά η προσαρμογή στον χαρακτήρα του ατόμου.
  Αντώνιος Καθέρης Φυσικοθεραπευτής
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ