EPDermaCare Voucher
Ανθοϊάματα Η θεραπεία με λουλούδια (ανθοθεραπεία) είναι μια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας που στηρίζεται σε ορισμένα αγριολούλουδα που είναι “ικανά” να προσφέρουν θεραπεία τόσο στην προσωπικότητα του ασθενούς, όσο και τα οδυνηρά συναισθήματά του αλλά όχι τα συμπτώματα κάποιας πιθανής πάθησης. Ο πρώτος, ίσως, που ασχολήθηκε με αυτή την θεραπεία είναι ένας Άγγλος γιατρός, βακτηριολόγος και ομοιοπαθητικός ο Edward Bach ο οποίος έχοντας κάποια προϋπηρεσία στην ομοιοπαθητική κατάλαβε νωρίς πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι η δονητική θεραπεία. Επίσης πίστευε ότι κάποια άνθη είναι σε ανώτερο επίπεδο από κάποια άλλα και επομένως είναι πιο δυνατά από τα κοινά φυτά. Δεν θεραπεύουν άμεσα την ασθένεια, αλλά ασκούν ευεργετική επίδραση στο πάσχον σώμα επιρρεάζοντας τα αρνητικά συναισθήματα όπως είναι η ζήλεια, ο φόβος, η μελαγχολία κλπ., μετατρέποντάς τα σε χαρά και αγάπη βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την αιτία των παθήσεων. Ο Bach αναγνώρισε 38 άνθη, καθένα εκ των οποίων αντιστοιχεί σε κάποια περίπτωση συναισθηματικής και πνευματικής φόρτισης.   Ο Bach δημιούργησε δυο μεθόδους για την εξαγωγή ή την δυναμοποίηση, όπως ονόμαζε, την διαδικασία:
  1. Η πρώτη είναι η “μέθοδος του ήλιου” κατά την οποία μαζεύουμε προσεκτικά τα καλύτερα άνθη και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο ή κρυστάλλινο μπολ που περιέχει νερό πηγής. Βάζουμε το μπολ στο έδαφος και κοντά στο φυτό που κάναμε την συλλογή των ανθέων. Το αφήνουμε εκεί για μερικές ώρες εκτιθέμενο στις δυνατές ηλιακές ακτίνες. Έτσι γίνεται η μεταφορά των θεραπευτικών ιδιοτήτων του φυτού στο νερό. Τα άνθη αφαιρούνται από το νερό με ένα κλαδί ή κάτι παρόμοιο και αυτό γιατί δεν πρέπει να ακουμπήσουμε το υγρό με κάποιο μέρος του σώματος. Το τελικό μείγμα μπαίνει σε μισογεμάτα με brandy μπουκάλια. Το brandy ενεργεί σαν συντηρητικό και το όλο μείγμα λέγεται “μητρικό βάμμα”.
  2. Η δεύτερη μέθοδος είναι αυτή του βρασμού, η οποία είναι ισχυρότερη μέθοδος εξαγωγής. Εδώ το “φυτικό υλικό” το βάζουμε σε ένα επισμαλτωμένο σκεύος, που έχει νερό πηγής, και το βράζουμε για μισή ώρα. Αφού κρυώσει, το φιλτράρουμε και το υγρό που παίρνουμε το βάζουμε, όπως και πριν, σε μπουκαλάκια μισογεμισμένα με brandy.
Μετά αραιώνουμε το μητρικό βάμμα σε μια καινούρια ποσότητα brandy. Το καινούριο αυτό μείγμα λέγεται “συμπύκνωμα” και πωλείται σαν ανθοΐαμα. Είναι μια μορφή ενεργειακής και πνευματικής θεραπείας αφού έχουν φυτική ενέργεια και όχι κάποια θεραπευτική ουσία. Η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους αφού τα φυτά δεν είναι δηλητηριώδη και το νερό δεν είναι μολυσμένο. Ακόμα και αν κάποιος πάρει παραπάνω δόση τα αποτελέσματα δεν θα ήταν οδυνηρά όπως θα συνέβαινε με τα φάρμακα ή τα θεραπευτικά βότανα. Κάποιοι διαπίστωσαν ότι η θεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική ακόμη και για τα ζώα ή και τα ίδια τα φυτά. Η θεραπεία είναι συμπληρωματική και προληπτική για τον οργανισμό αφού επιδρά τόσο στον νου, όσο και το σώμα και το πνεύμα. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία πρέπει ο ασθενής να έχει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Όπως είπαμε η θεραπεία αυτή είναι συμπληρωματική σε άλλες θεραπείες όπως είναι η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός κλπ. Δεν χρειάζονται κάποια επαγγελματικά προσόντα για την εφαρμογή αυτής της θεραπείας, αλλά όσοι την χρησιμοποιούν έχουν κάποιο πτυχίο μιας άλλης μορφής θεραπείας και τα ανθοιϊάματα τα χρησιμοποιούν συμπληρωματικά. Για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει την λειτουργία της ανθοθεραπείας δεν πρέπει να έχει καμία υλιστική προκατάληψη και αυτό γιατί πρέπει να καταλάβει την πιθανότητα της ύπαρξης της συμπαντικής νοημοσύνης, την μη στερεή μορφή του σώματος, την ενέργεια σαν έννοια. Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε απλά παρατηρητές στο σύμπαν, αλλά ένα κομμάτι του. Έτσι αυτή η μορφή θεραπείας επιρρεάζει τον ψυχισμό του ατόμου, αφού δονείται ο ενεργειακός κόσμος. Με τις ψηλές συχνότητες που είναι συντονισμένα τα ανθοϊάματα γεμίζουν το ενεργειακό πεδίο. Πολύ σημαντικό είναι να διώξουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μειώνουν την ταχύτητα των ενεργειακών δονήσεων. Στόχος των ανθοϊαμάτων είναι να φέρουν σε αρμονία τις συχνότητες λεπτής ενέργειας μέσα στην αύρα, οι οποίες εξασθενούν με το άγχος και το στρες. Για να μπορέσει να γίνει η θεραπεία θα πρέπει ο θεραπευτής, ανεξαρτήτως φύλου, να έχει αυτογνωσία και να καταφέρει να θεραπευτεί πρώτα ο ίδιος και μετά να θεραπεύσει τους ασθενείς. Αν ο θεραπευτής καταφέρει να βρει τα σωστά ανθοϊάματα για τον ίδιο, μπορεί να κάνει επιλογή θεραπείας και για τους άλλους. Είναι σημαντικό για έναν καλό θεραπευτή να μπορέσει να μπει στην θέση του ασθενούς χωρίς να επιρρεαστεί συναισθηματικά και να καταφέρει να τον ακούσει. Ένας θεραπευτής οφείλει να ακούει με τον νου, τα μάτια και την διαίσθηση. Όσο ακούει ο θεραπευτής, πρέπει να σημειώνει νε διακριτικό τρόπο τα ανθοϊάματα που σκέφτεται και μετά να κάνει την τελική επιλογή. Καλό θα ήταν, μαζί με την θεραπεία, να δίνει και δουλειά στο σπίτι προτείνοντας π.χ. ασκήσεις αναπνοής για να εκτονωθεί η ένταση τόσο η σωματική όσο και η συναισθηματική.   Υπάρχουν και κάποιες ειδικές περιπτώσεις όπως:
  1. Η εγκυμοσύνη όπου η θεραπεία θεωρείται ευεργετική τόσο πριν, όσο και μετά τον τοκετό. Τα ανθοϊάματα που θα επιλέξουμε πρέπει να έχουν στόχο την ανησυχία και τον φόβο για τον πόνο.
  2. Στα βρέφη όπου η επιλογή είναι σχετικά εύκολη που, παρ’ όλο που δεν μιλάνε, επιλέγουμε με βάση τις αντιδράσεις τους.
  3. Τα παιδιά ανταποκρίνονται αρκετά καλά στα ανθοϊάματα, αφού εκφράζουν εύκολα τα πραγματικά τους συναισθήματα. Η μόνη σχετικά δύσκολη περίοδος είναι η εφηβεία.
  4. Τα ζώα τα οποία σύμφωνα με κάποιες μελέτες ανταποκρίνονται θετικά. Η επιλογή του κατάλληλου ανθοϊάματος γίνεται βάσει των αντιδράσεων του ζώου.
  5. Τα φυτά, τα οποία δείχνουν να έχουν θετική ανταπόκριση. μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να καταπολεμήσουμε παράσιτα ή κατά την διάρκεια της μεταφύτευσης.
  Ο Bach ταξινόμησε τα 38 ακόλουθα ανθοϊάματα σε 7 κατηγορίες:  
1. Για όσους πάσχουν από φόβο: Rock Rose Mimulus Cherry Plum Aspen Red Chestnut
2. Για όσους υποφέρουν από αβεβαιότητα: Cerato Scleranthus Gentian Gorse Hornbeam Wild Oat
3. Για όσους έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τις παρούσες συνθήκες: Clematis Honeysuckle Wild Rose Olive White Chestnut Mustard Chestnut Bud
4. Για την καταπολέμηση της μοναξιάς: Water Violet Impatients Heather
5. Για όσους είναι υπερβολικά ευαίσθητοι σε επιρροές και ιδέες: Agrimony Centaury Walnut Holly
6. Το χρησιμοποιούμε σε καταστάσεις αποθάρρυνσης και απελπισίας: Larch Pine Elm Sweet Chestnut Star of  Bethlehem Willow Oak Crab Appel
7. Για όσους έχουν υπερβολική ανησυχία για τους άλλους: Chicory Vervain Vine Beech Rock Water
  Χαράλαμπος Καλλίνικος Φυσικοθεραπευτής
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ